Wylot ptaków na zimę

Zimorodek to niezwykle uroczy ptak, który dumnie reprezentuje rodzinę zimorodkowatych. Jest to rybożerny ptak o niewielkich rozmiarach. Środkowa Europa, północna Afryka i południowa Azja, to najczęstsze obszary występowania tych ptaków. Regularne wędrówki nie są bez wątpliwości zapisane w naturze zimorodka.

Niektóre osobniki podejmują decyzję o zimowaniu nad zamarzającymi zbiornikami wodnymi, inne zaś lecą w kierunku południowej części lęgowego areału. Naturalnym środowiskiem zimorodka są czyste, śródlądowe wody, które zazwyczaj mają dość strome brzegi z wiszącymi korzeniami i gałęziami. Służą one zimorodkom jako idealny punkt obserwacyjny. Krępa sylwetka oraz krótki ogon to dwie podstawowe cechy, które określają budowę ciała tego ptaka.

Ptaki zimą

Zimorodek zwyczajny nie wykazuje również wyraźnego dymorfizmu płciowego. Samiec i samica nie są mimo to w 100% takie same. Dorosła samica zimorodka zwyczajnego ma czerwonawą żuchwę, która u samca, tak samo zresztą jak cały dziób, jest czarnego koloru. Zimorodek posiada niebieskawo-zielony głowę i grzbiet, którego środek staje się stopniowo błękitny. W identycznym kolorze są także sterówki tego ptaka. Sama sylwetka zimorodka jest dość nieproporcjonalna.

Długość tułowia równa się bowiem długości samej głowy i dzioba. W większości wypadków zimorodek dorasta do najwyżej siedemnastu centymetrów długości, natomiast waga jego ciała nie przekracza 56 gram. Samotny tryb życia kończy się dla tych osobników z rozpoczęciem lutego, ponieważ to dokładnie w tym momencie rozpoczyna się okres godowy tych ptaków. W świecie zimorodków to samica ma podziwiać urodę swojego partnera, który, dzięki charakterystycznemu kiwaniu ciała, pokazuje swoje wszystkie wdzięki osobnikom przeciwnej płci.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *